Shell works with CONCEPTLaser to make complex products

The Shell Technology Centre Amsterdam (STCA), one of the most important research centres of Shell worldwide, works with CONCEPT Laser 3D-Printer to make complex products out of metal (Sorry guys, dutch language!)

De CONCEPTLaser 3D-printer, geleverd door Landré Machines uit Vianen, produceert 3 dimensionale producten door metaalpoeder met behulp van selectiv laser melting laagsgewijs op te bouwen. Omdat ongebruikt poeder weer kan worden hergebruikt kent de CONCEPTLaser, zoals bij conventionele verspaningstechnieken, geen afval. Vooral bij productie uit dure exotische materialen, zoals titanium, Inconel en Kobalt-chromium levert dat een enorme kostenbesparing op. Kwalitatief zijn de eindproducten in homogeniteit en sterkte vergelijkbaar met producten uit massief materiaal, volledig hardbaar tot 52HRC en met de bestaande bewerkingstechnieken verder te bewerken.

Voor Shell is de belangrijkste reden voor investering in de CONCEPTLaser geweest producten te kunnen maken die met bestaande bewerkingstechnieken niet gemaakt kunnen worden. Shell ontwikkelt en bouwt in Amsterdam ondermeer testopstellingen en proeffabriekjes om nieuwe producten en productieprocessen op het gebied van olie, gas, chemie en alternatieve brandstoffen te testen. Voor de productie van complexe componenten met ondermeer inwendige koelkanalen en inwendige structuren liep het Shell onderzoekscentrum regelmatig tegen de beperkingen van de bestaande verspanende technieken op. 3D-printtechnologie stond daarom als aanvullende productietechnologie al een tijdje hoog op het wensenlijstje van het Shell onderzoekscentrum. Om producten 3D te kunnen printen, maakt Shell gebruik van software ontwikkeld door Materialise, waarmee CAD bestanden verder geschikt worden gemaakt voor het lasersmeltproces op de CONCEPTLaser.

Read more

Source: Duoteq.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.