3D-printing levert nieuw bedrijf op

Hoe kom je in korte tijd aan 15.000 kunststof kruisjes, die aan heel specifieke eisen moeten voldoen? Traditionele technieken zoals spuitgieten waren te duur en te traag. Met 3D-printen lukte het wel. Ixxi, een nieuw en kansrijk bedrijf, is het resultaat.
Dutch Design
Het ontwerp dat ruimtelijk ontwerpbureau Studio Parade moest maken voor een stand van de Provincie Brabant op de prestigieuze Dutch Design Week, was een haastklus. Paulien Berendsen van Parade: “We wilden de stand wanden geven in de vorm van een gordijn van briefkaarten, die met kunststoffen kruisjes met elkaar verbonden waren.”

Specialist
Maar hoe kom je in acht weken aan 15.000 kruisjes, die bovendien hun bruikbaarheid nog moesten bewijzen? Berendsen: “We kenden iemand die bij TNO werkt en die bracht ons in contact met Roel van der Burg. Roel is specialist in 3D-printing, het laagje voor laagje uit kunststof of een ander materiaal opbouwen van voorwerpen.”

Enthousiast
Van der Burg ging meteen aan de slag. Berendsen: “Hij was enthousiast en begreep wat we nodig hadden. De kruisjes waren op tijd klaar en deden wat ze doen moesten. De wanden kregen veel aandacht op de beurs en we kregen er ook regelmatig vragen over.”

Ixxi
Het succes was zelfs zo groot, dat Berendsen en haar partners Eric Sloot en Roel Vaessen een nieuw bedrijf oprichtten. Berendsen: “Ik ben nu niet alleen mede-eigenaar van Parade, maar ook van ixxi. Het is een webshop waar je je eigen fotovergroting of fotocollage in elk gewenst formaat kunt maken. De ixxi hang je thuis op met x-jes en i-tjes. De kruisjes laten we intussen in China spuitgieten met een mal. Dat werkt beter, het gaat ondertussen om echt grote aantallen. En ja, dat betekent dat de zaken goed gaan. Mede dankzij TNO en 3D-printing.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *